Sacha Weemaes zet massasprint naar zijn hand

Sacha Weemaes heeft na een massasprint de 64ste Sint-Elooisprijs in Ruddervoorde gewonnen. Meteen de eerste zege voor Topsport Vlaanderen – Baloise dat zijn numerieke overwicht maximaal uitbuitte.

Met 168 stonden ze aan de start onder een stralende voorjaarszon, met Topsport Vlaanderen – Baloise als sterkste blok met zomaar eventjes 21 renners. Niet alleen met de kwantiteit zat het snor, ook aan kwaliteit was er geen gebrek in het peloton want onder andere Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Timothy Dupont, Boy Van Poppel, Stijn Devolder en Laurens De Vreese kwamen het startblad tekenen. Ook de nummers één en twee van vorig jaar, Tim Merlier en Stijn Steels, waren trouwens op de afspraak.

In de eerste helft van de wedstrijd lag het tempo bijzonder hoog en droeg geen enkele aanvalspoging echt ver. Tot op zeven ronden van het einde een groep van zestien man onder impuls van Sep Vanmarcke het hazenpad koos. Iedereen vermoedde dat de vogels gaan vliegen waren, maar Corendon – Circus verzette hemel en aarde om de vluchters binnen schot te houden waarna Wanty – Groupe Goubert het laatste gaatje dichtte. Met nog twee ronden te gaan probeerde Maxime Vantomme er vanonder te muizen, maar ook hij moest het hoofd buigen voor de tempobeulen op kop van het peloton. Van hetzelfde laken een pak voor de acht renners die in de voorlaatste ronde nog een bonus van twintig seconden bij mekaar fietsten en dus was een massaspurt onvermijdelijk.

Sacha Weemaes werd netjes afgezet door ploegmaat Robbe Ghijs, hield daarna aan de koord de deur gesloten voor een flink aandringende Tim Merlier en won zo met overmacht zijn eerste wedstrijd van het seizoen, meteen ook de eerste overwinning van 2019 voor Topsport Vlaanderen – Baloise. Merlier mocht voor het tweede jaar op rij op het podium plaats nemen, deze keer evenwel niet op de bovenste trede maar een trapje lager. Alfdan De Decker van Wanty – Groupe Goubert legde beslag op de derde plaats.